Utánanéztem az úgynevezett hideg ekcémának, hogy mi is az, ugyanis egyáltalán nem ritka bőrképről van szó.

Hideg ekcémaHideg ekcéma

Jellemzően a hideg évszakban megjelenő bőrproblémáról van szó, ami egy gyulladással járó túlérzékenységi reakció.
Nagyon sok embernek a kezén jelennek meg piros, hámló bőrképletek, amelyeket a hideg levegő az arra hajlamosaknál okoz. Húzódik, viszket és nagyon érzékeny.

Több oka van egyszerre, hogy kialakulhat:
-A bőr felső rétegében található nedvességmegkötő faktorok nem tudják kellően biztosítani a bőr hidratációját,  a bőrsejtek közötti kapcsok meglazulnak, így gyorsabban kiszárad a bőr
-Jelentősen lelassul a verejték- és a faggyúmirigyek kiválasztása, így gyengül a bőr védekezőképessége
-Ráadásul zavart szenved a bőr hajszálereinek áteresztőképessége is, csökken a véráramlás
-A kevesebb napfény miatt is csökken a szervezet, a bőr immunrendszerének működése, télen egyébként is nagyobb a valószínűsége, hogy vitaminhiányosabban táplálkozunk
-Ezek miatt a hám barrier funkciója, ellenállóképessége nagyon leromlik, átjárhatóvá válik vegyszerek, kórokozók számára.

Tudsz segíteni a kézfejed, a szemed vagy az ajkad körül kialakult piros száraz foltokon?
Igen. Nagyon fontos, hogy ne ásványi zsírtartalmú készítményekkel ápold a bőrödet, hanem természetes eredetű növényi olajokkal, mert ezek az anyagok tudják pótolni a hiányzó zsíradékokat.
Gumikesztyűben mosogass, illetve ne vegyél hosszú fürdőket.
Természetesen legjobb, ha először orvosi végzettégű szakember állapítja meg, pontosan milyen bőrbetegség okozza a tüneteket.

Biokozmetikákban lehetőség van olyan testápolók és arckrémek megvásárlására, amelyek organikus összetételűek, jelentősen javíthatnak a hideg ekcémás bőrhibákon.