Igen, néha (pontosabban gyakran!) nagyon okos és jogos kérdéseik vannak a vendégeimnek.

Blogomat folyamatosan frissíteni fogom, ahogy Önök, Ti felteszik/felteszitek a kérdéseket, amelyek után kutatást kell végeznem, hogy teljeskörűen válaszolhassak rájuk. Örömmel teszem, mert így én is tanulok!

Miért „illattalanok” egyes biokozmetikai termékek?

Több oka is lehet, ha egy szagtalan vagy kifejezetten nem jó illatú egy krém, vagy egy pakolás.

- Az illatanyagokat a kozmetikai termékekbe (tusoló, arctej, szappan, pakolás, stb) a gyártók vegyszerek formájában juttatják bele (apróbetűs részekben fragrance vagy parfum-a gyártók nem kötelesek a fragrance alkotórészeit felsorolni), hogy a tartósítószerek, különféle emulgeátorok vagy petrolkémiai származékok szagát elfedje. Ezeket a vegyileg előállított parfum anyagokat a biokozmetikai cégek természetesen semmilyen körülmények között sem használják, mert erősen allergének lehetnek. Természetesen petrolkémiai melléktermékeket, irritáló tisztító és vegyi eredetű emulgeáló anyagokat sem adagolnak a termékeikhez.

- A biokozmetikumokat előállító laborok kifejezetten szeretnék, hogy a gyógynövény- és gyümölcskivonatok lágy illatát érezzük, az ilyen krémek, pakolások illata nem biztos, hogy erőteljes.

- Néhány termék illata azért nem kellemes, mert bizonyos növényi olajok alapból nem illatosak: neem-, ligetszépe-, makadámia- vagy éppenséggel az olivaolaj, hiába fejtenek ki tényleg csodálatos ápoló hatást. Az ilyen krémekbe biogazdálkodásból származó illóolajokat szoktak adagolni a biokozmetikum-gyártók, de persze ez esetben is óvatosnak kell lenniük, hiszen pl nappali krémekbe nem lehet olyan illóolajat vagy illóolajkeveréket vegyíteni, amely fényérzékennyé teheti a bőrt.

- A vendégek szubjektív véleménye is erősen különbözhet! Lehet egy készítmény az egyik vendégnek kifejezetten illatos, míg a másik magára nem kenné...